打印 上一主題 下一主題
收起左側

可唔可以用呢個諗法嚟諗置換反應?

好奇心係學習GE動力
有好奇心係一件好事...
================
至於puppet嘅"痴線"....
呢到個個都慣左...
通常IQ高GE人都會係咁..
回復 支持 反對

原帖由 天劍.雷伊 於 31-5-2008 20:52 發表

而家AL Chem 個 VSEPR 連角都唔使點考
淨係考你個形狀多- -"

回番樓主
置換反應最好由
電化序或者金屬活性序黎諗

(電子層數少唔一定係優勢)
你試下將Na同Mg黎比

用nucleus對電子嘅吸引力黎解就 ...

但Na同Mg個電子層數相同
Na比Mg更容易失去電子,因Na 個outmost shell所有嘅electrons 只有1
                                                                             但Mg就有2

順帶問多一問,
點解 K 同 Ca 喺periodic table裡面...係第4週期?

麻煩知道嘅人答一答我[[tyjp-4-7]]

thx...
回復 支持 反對

原帖由 L.K. 於 3-6-2008 04:05 發表
好奇心係學習GE動力
有好奇心係一件好事...
================
至於puppet嘅"痴線"....
呢到個個都慣左...
通常IQ高GE人都會係咁..

就算佢IQ真係高又點?
zend同YU iq應該唔差得去邊啦...
我就未見過佢哋講啲咁嘅說話囉

如果有好奇心都有錯的話,咁叫全世界啲科學家死哂去啦
冇好奇心點會有進步呀?

我只不過對chem有興趣,想嚟呢度問吓啲唔明嘅嘢啫...
我就唔信有人可以無師自通,咩都唔問做神手囉
除非佢係法拉第...

我知我語氣係重咗少少,但我講呢番說話只係對「有心人」講......
回復 支持 反對

我支持識多d

我是在評論3AL/1AS or 4AL
有誤會是我問題 沒refer
抱歉

雖然今次係我錯
但有不瞭解時應該問
"問"不應限於學習

回復 支持 反對

我都比puppet鬧慣左[[tk_16]]

回復 支持 反對

原帖由 Hinton 於 3-6-2008 04:15 發表

就算佢IQ真係高又點?
zend同YU iq應該唔差得去邊啦...
我就未見過佢哋講啲咁嘅說話囉

如果有好奇心都有錯的話,咁叫全世界啲科學家死哂去啦
冇好奇心點會有進步呀?

我只不過對c ...

其實[YU]同Zend講野都十分直接,你未見過je[[tk_02]]
回復 支持 反對

原帖由 Puppet 於 3-6-2008 07:24 發表
我支持識多d

我是在評論3AL/1AS or 4AL
有誤會是我問題 沒refer
抱歉

雖然今次係我錯
但有不瞭解時應該問
"問"不應限於學習

哦...原來係咁...係我誤解咗啫-,-"
我怪錯咗你...
應該我道歉先真...唔好意思...

我就係因為..唔想學嘢係面對CE/AL先讀,
如果係咁,讀嚟都冇咩意思,我係真係有興趣先問...
所以我幾同意你所講嘅「"問"不應限於學習 」

回正題,
有冇人可以答到我
點解K同Ca喺periodic table度...係第4 period ?
係咪得呢兩個特殊例子?仲有冇其他element(s)又係咁嫁-0-

回復 支持 反對

原帖由 Hinton 於 3-6-2008 03:57 AM 發表

唔該答我問題嘅人...

可能有人覺得我諗呢啲多餘...索性諗個series嘅位置咪得囉...

但係我始終想明多少少,所以先問嫁咋...

其實我仲想知嘅係,
點解有一本書講

話methane裡面 ...

VSEPR 其實係一個簡化左ge theory, 用來predict 下個shape
一般都係valence pairs 的數目決定大概形狀
lone pair of electrons 決定形狀的變化

其實真係要計actual angle 係比較難的事
例如H2S 同H2O 已經有一定的角度分別, AL 叫你解釋
當然唔係=.= 你的例子食VP=4 , BP =4,3,2 般計數
angle difference 無太大關係, in fact -.-
NH3 Vs PH3 之間的bond angle都有好大分別(AL 要解)
不過我個人認為VSEPR 極有用, 因為佢仲可以幫到後來畫structure (要配合O.N來玩)

例如07 AL Chem有條S2O3 2-
好多人都唔知一個S 係0, 一個S 係+4
但有實驗證明到, 就係叫isotopic test
將d S ge radioactive source 同SO3 2- 合左先
再加酸出SO2, 留下的S 量的放射率係同之前一樣

證明個S 係直接插係其中一個S 身上(double sulphur bond)
你上網看下VSEPR

比多少少present 你
http://en.wikipedia.org/wiki/Valence_bond_theory
http://en.wikipedia.org/wiki/Hybridization_theory
http://en.wikipedia.org/wiki/MO_theory(大學先學, 有興趣係complex 屈人機, 你可以玩埋下面果個)
http://en.wikipedia.org/wiki/Crystal_field_theory
http://en.wikipedia.org/wiki/Ligand_field_theory

我想puppet 應該係指piyopiyo 的東東吧

回復 支持 反對

化學本身係experimental science, 通過實驗作出結論
本身應該係physics, 後來自立門戶, 但最後又phy 化番, 好多calculation, 都需要你少少maths..
但你唔好期望你係al chem可以學到d 咩 =.=
好多, 學來都無咩意思

quantum theory(introduction only), atomic structure, 十世都唔考, 但都係看你鐘唔鐘意果科jei
pure 我一樣係做完就算, 結果,考試係ok, 考完就唔記得哂[[bao_32]]
回復 支持 反對

Na and Hg 果條
我想答你唔到一個"真正"的原因, 而係一系統factor.
回復 支持 反對