打印 上一主題 下一主題
收起左側

可唔可以用呢個諗法嚟諗置換反應?

繼續呃下post 先
http://en.wikipedia.org/wiki/Effective_nuclear_charge
http://en.wikipedia.org/wiki/charge_density
但我想講係
charge density 有可能唔係一個最合理ge 解釋
因為以Cu2+同Mg2+為例
佢地基本上一樣=.=
但就attraction of e- 來說兩隻唔一樣(ECS, in fact ge intermediate bondings)
好可惜係, charge density 係a-level用得最多 [[bao_37]]
回復 支持 反對

原帖由 Hinton 於 3-6-2008 11:07 AM 發表

哦...原來係咁...係我誤解咗啫-,-"
我怪錯咗你...
應該我道歉先真...唔好意思...

我就係因為..唔想學嘢係面對CE/AL先讀,
如果係咁,讀嚟都冇咩意思,我係真係有興趣先問...
...

所謂period 幾係當年medeleev 好比心機整佢幅periodic table puzzle (唉, 我都想買, 但都幾貴, XDD)
period 幾係看最外層電子的層數決定
e.g. Ca 係 1s22s22p63s23p64s2
     K 係[Ar]4s1 (真係煩, 寫上面d 垃圾出來)
所以佢係period 4
AL 解釋, 因為4s orbital 未fill電子之層的energy level 比3d  orbital為低

1s
2s 2p
3s 3p 3d
4s 4p 4d 4f
5s 5p 5d 5f 5g
6s 6p 6d 6f 6g 6?
7s 7p
你打斜數

1s 2s 2p 3s 3p 4s 3d 4p 5s 4d 5p 6s 4f 5d 6p 7s 5f 6d 7p

或者用n+0.7l 法則
n 係principal quantum number = electron shell
l = subsidiary quantum number , 一般係 n-1 , 係指orbital ge n
e.g. n=1 , l =0 => only s orbitals
n=2 , l =2-1 =1 =(0,1) => s and p orbitals
n=3 , l =3-1 = 2 =(0,1,2), s, p, d orbitals
e.g. 5d Vs 6p
5d = 5+0.7(2) =6.4
6p = 6+0.7(1)=6.7
所以6p>5d
回復 支持 反對

咩DIPOLE MOMENT呀   可怕ge 1201
同埋死人1614........
樓主唔好諗咁多野住 至少讀完個大學 你先好諗咁多野 如果唔係你會好辛苦
有探究精神係好  但係你基礎未夠 咁樣你會走火入魔架
回復 支持 反對

唔入魔教練無上神功,走去少林練ja 馬?_[[m116]] ?
回復 支持 反對

今年港大d code係6字頭,1字頭係CityU,難道年年唔同?[[tk_30]]
回復 支持 反對

大佬, 完全離題wor
回復 支持 反對

原帖由 Zend 於 4-6-2008 14:44 發表
大佬, 完全離題wor

我ge出現可以令任何post離題[[tk_20]]
回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 4-6-2008 15:32 發表

我ge出現可以令任何post離題[[tk_20]]

^咁串?
搵人扣佢分,禁佢言,小懲大戒下啦.

某Z字頭咪連post!!!請善用編輯功能!

Puppet 真係慘,無奈地俾人插左野....我第1眼都知你評論緊某Z&某p字頭既神經言論,吾深有同感,亦深感同情.[[tk_43]]

除左lone pair electron 外, atom 大小都會影響 bond angle, 所以多1個electron pair會點,一定要要實驗先知.

AL 入面,太多factor了,要整合再思考先可以搵出答案. 要背的話,多多唔夠死.

Perod = no. of principle electrons shells
K => 1s2 2s2 3p6 4s1  2,8,8,1
所以period 4. 點解唔係2,8,9? Zend 講左
回復 支持 反對

piyo兄有神經言論, 我無 =.=
回復 支持 反對

原帖由 [S]【YU】 於 4-6-2008 18:37 發表

^咁串?
搵人扣佢分,禁佢言,小懲大戒下啦.

某Z字頭咪連post!!!請善用編輯功能!

Puppet 真係慘,無奈地俾人插左野....我第1眼都知你評論緊某Z&某p字頭既神經言論,吾深有同感,亦深感同情.[[tk_43]]

除左l ...

我都睇得出[[tk_32]]所以都無好似LK咁企出泥維護樓主,否則一定會被反插一刀[[tk_34]]

回復 支持 反對