樓主: jeffrey0924
打印 上一主題 下一主題
收起左側

"百分之九十的人都會答錯的一道數學題目"答案傾向

關閉 [複製鏈接]
一定係2蚊
有1個人用8左隻雞,9左俾人;之後覺得唔抵,就用10(應該溜左個字)番黎,11俾第個。
請問佢左賺左幾多?

假設佢一開始有 x 咁多錢,而佢用8蚊買左隻雞,即係(x-8),再以9蚊價錢賣出,即係(x-8)+9。佢話唔抵同買佢隻雞果個人以10蚊價格收番,即係(x-8)+9-10係佢收番隻雞所得既錢。今次再以11蚊價錢賣出,
即係(x-8)+9-10+11
計算: x+1+1=x+2 由於x係佢原來已經有既錢,即係+2就係佢賣完雞所有既錢,即係賺左2蚊。
而諗冇賺過即係0 既朋友,係有矛盾既地方,
0蚊雞!_!??????
8蚊賣9蚊 搵1蚊雞
再用10蚊買番蝕1蚊 賣番11蚊
即係冇錢搵=0
MING仔== 發表於 22-1-2009 17:02

8蚊買入,9蚊賣出,即係公式既 -8+9=1  再用10蚊買番黎,我假設你係set x即是本金為8,8-8+9-10=-1都係岩既,但賣番11蚊就話係冇錢搵就唔岩,-1 +11 =10 由於本金為8,最後得到既錢10蚊 - 本金8蚊=2
即係最終都係賺2蚊。
至於話賺3蚊既應該諗得太簡單,佢當一開始既8蚊,同最後賣左11蚊黎相減,即係將最後賣出既11蚊相減一開始既8蚊,11-8=3 但由於中途係出現負數既情況,所以係唔成立。
回復 支持 反對

我認為+2
回復 支持 反對

+2囉- -
正常黎講係+2...
回復 支持 反對

2$$$$$$$$$$$$
回復 支持 反對

+2..................
回復 支持 反對

1蚊
因為最後佢用左10蚊買返.11蚊賣出.所以我估佢賺左1蚊
回復 支持 反對