打印 上一主題 下一主題
收起左側

大學選科POST

HKU 雖然話 UE at least D, 不過 Engineering & Science 的UE要求有例外
只要AL成績好,最好有條A啦,就算 UE E 了都會收,不過year1 sem1要上E仔班補底.

HKU Science 因為食埋Risk Management & Finance 等熱門商科,所以上年搶手好多,以致admission grade高左. 不過受到金融海潚影響,或者今年既demand會減少左,admission grade會低返d. 但係又或者好多人都覺得3年後社會經濟已經復原,所以照樣咁多人揀Sci選商....

HKU Engineering, 以EEE黎計,今年好似只收得六十幾人,相對3年前收一百八十幾人,少了2/3,競爭應該細左,亦應該容易入左. 我唔太清楚Civil, mech eng 情況如何,不過隨住特首話搞基建,就算讀3年出到黎,需求都應該幾高下.

Engineering 一般都是單1 Major,如AL成績好,可以minor. 如minor成績也好,也可以double major. 不過事先提醒,作為專業人士,兩行專係無乜用,你始終都係要揀1條路作career,全心投入去讀,否則讀多個degree都無用. 另外,hku特別在有個Civil + Law double degree. 不過聽聞讀5年出黎,同3年出黎,無乜分別.......

據說BSci 可以2 majors, 可以 1 major + 2 minors.
BA 可以 2 majors, 其中一個好似要語文-.-??

就算有fd讀 BA, Social Science, 佢既成績都不能反映你黎緊呢年既收生成績,所以你問黎晒氣.

p/s...係咪應該放係升學選科區?
回復 支持 反對

對Econ同Finance應該最有興趣
但係其實對business各方面如management,marketing果d都有少少興趣
點算[[tk_02]]
唔通minor BBA?但係又想minor一科外語
回復 支持 反對

有料咪報 BBA E&F 囉.
外語可以報non-credit base courses, 有多國語言,阿拉伯文都有得你讀,不過盛惠$1500,同埋有exam的.
回復 支持 反對

對Econ同Finance應該最有興趣
但係其實對business各方面如management,marketing果d都有少少興趣
點算[[tk_02]]
唔通minor BBA?但係又想minor一科外語
piyopiyo 發表於 10-2-2009 19:33

not QFin?
hku new programme @ 09?
回復 支持 反對

not QFin?
hku new programme @ 09?
Zend 發表於 10-2-2009 20:25
QFin應該係我最喜歡
只係發現對management,marketing果d都有少少興趣je[[tk_02]]
回復 支持 反對

得閒上下堂LOR
唔一定要MINOR
MINOR 其實作用都唔大
回復 支持 反對

minor其實無作用.
回復 支持 反對

有3a ue d clc e

精算有幾大機會唔收

p.s 係咪每年jupas都收哂3a先跟住先到2a1b
回復 支持 反對

3a 無問題啦, UE D 係入到的