打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 【活動】《CSO辯論大賽》(活動進行中...至3月7日)

關閉 [複製鏈接]
係囉 係玩家既問題
同理GM都唔岩
咁Q多外掛都唔封
跑個GM都好過你
danny123003 發表於 1-3-2010 17:57

這個問題源於玩家不善用檢舉功能。
GM如接到有證有據的外掛檢舉,必定會封的。

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
Yondaimc + 5

查看全部評分

回復

佢地而家都無出過一般模式用既槍同地圖明顯放棄左啦
彭哥列初代 發表於 1-3-2010 18:52

個兩把新cv同m4唔係一般模式用既槍嗎?地圖方面如今外掛當道,咁快出曬有咩用?不如出下啟示錄這種新模式以保住人流,等外掛比較少先再出返一般唔係更加好?

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
ctm22000 + 10

查看全部評分

回復

佢地而家都無出過一般模式用既槍同地圖明顯放棄左啦
彭哥列初代 發表於 1-3-2010 18:52

我唔認同你既講法。
首先 , 官方有出一般模式可以用既槍 , 例如: AK , M4 , 重機。
而且官方出新地圖一定有人玩的嗎??
而家成日玩既場 ,唔係又係得個幾個嗎??
就算出左好多新槍 , 出左好多新場 , 唔更新防外 掛程式 , 留唔到玩家 , 又有咩用??
橘子係一間 營商公司 , 唔係慈善機構 , 若果唔慢慢咁更新 , 而一次過出好多新野既話 , 就留唔住玩家了
gamania每次出一支永久槍 而唔出兩支係因為減少除金錢以外既機會成本出現。

打比方說 , 台灣某某公司曾代理一隻叫 榮X世X online。但因為遊戲制造商每次更新都係大型更新, 而家已經冇其他地方可以再吸引新玩家 , 只係靠點數商品/提升等級上限留老玩家 。

官方只係想全力打擊外 掛才不出新地圖同槍。

評分

參與人數 2樂點 +30 收起 理由
ctm22000 + 20
Yondaimc + 10

查看全部評分

回復

現在所出的模式都是傾向疆屍,或者是打bot (啟示錄),已經停止了pvp的模式
baniffchan 發表於 1-3-2010 19:53

baniffchan
我不太贊同你的意見
從最近和不久的將來活動來看
可見橘子不是只注重pve模式
也會注重pvp模式的
從橘子到現在也一直出永久槍可見
舉幾個出新槍例子
例如最近0字卡的飛鷹十字弓,新和年字卡的老虎mp5,火ak,冰m4

這位人兄,唔知你既意見如何呢?

評分

參與人數 2樂點 +20 收起 理由
ctm22000 + 15

查看全部評分

回復

現在所出的模式都是傾向疆屍,或者是打bot (啟示錄),已經停止了pvp的模式

由於遊戲大部份玩家都比較喜歡玩疆屍模式 , 這也是CSO的特點 , 如果冇疆屍 , 你也會寧願玩1.6對吧??   官方現在只是想留住大部份玩家 , 再集中打擊外 掛。

而且計算起上來:
pvp: 團隊死鬥 , 死鬥 , 一般 , ~軍團戰
也不比打殭屍的少。玩家無理由只一直玩 殭屍 1 , 2 ,3 吧?
所以集中於打擊外 掛導致更新廷後 ,  出疆屍模式挽留玩家。

評分

參與人數 2樂點 +15 收起 理由

查看全部評分

回復

睇返板主比的資料六

PVP玩家玩家 (即一般/團死/死鬥/大亂鬥/殭屍模式)
PVE指 玩家對電腦 (即BOT / 啟示錄)

e位朋友你玩殭屍模式係同電腦玩的嗎?

所以cso無因為外掛問題而放棄pvp 玩家打玩家

評分

參與人數 2樂點 +15 收起 理由

查看全部評分

回復

現時CSO明顯正不斷加強PVE,CSO正為新世代FPS開創先河

也許PVP一開始就是錯、不良的FPS對戰模式
每次進入房間,總要與不同相識的隊友作戰
固然是考驗玩家的臨場適應力與團體合作,不過FPS至今已成為「人比人」的平台
只要你稍為失手,就會被隊友責罵,在氣氛不佳的環境下對戰
高手有高手在殺人,新手某時也要逼著聽不好的說話
在PVP模式下,只有強者圍在一堆搞小圈子
哪會有高手自立為門,協助各路菜鳥重新適應遊戲?

看回近年FPS遊戲,PVP模式固然存在,不過開發商明白到PVP會有厭倦的一天
漸漸多了作品追加PVE元素,那比起PVP有什麼特色呢?
拿CSO異型模式為例,玩家與玩家之間需要有共同概念、溝通才能突破重重關卡
時刻不能有絲毫個人主義,同現今社會形成了一個不錯的對比。

也許玩家認為CSO只是遊戲罷了,根本不用認真去玩,但在遊戲中
玩家的一舉一動也反映出閣下現實生活中對人的態度

而FPS正正糾正玩家:

網絡遊戲並非是閣下的表演舞台
它的誕生,目的係給予大家有更多機會,與不同地區、國家的人溝通合作
多年來,RPG利用任務、副本、職業等元素,強逼性將玩家思想由「一人冒險」改為「重視團隊合作」
如今FPS引入PVE特色,在CSO內還會見到好多「個人成績設定(例如顯示自己殺了多少喪屍」
但要通關,最重要是如何跟隊友合作
「合作」不難做,只需要放下高手們的執持、傲慢的心態,唔多唔少都學到在現實世界如何與人相處

所以小弟認為,CSO放棄PVP的話,將會成為一個改寫傳統FPS觀念的作品
令人時刻緊記一句小學生也明白的道理「團結就是力量」

並不是因為多外掛而放棄PVP咁兒戲

評分

參與人數 2樂點 +228 收起 理由
ctm22000 + 215
Yondaimc + 13

查看全部評分

回復

現時CSO明顯正不斷加強PVE,CSO正為新世代FPS開創先河

也許PVP一開始就是錯、不良的FPS對戰模式
每次進入 ...
[H]kasonsky 發表於 1-3-2010 20:22

大部分都認同,但係玩軍團戰就唔會與不相識的隊友作戰,只要唔玩街場,問題就能解決。如果真係自己失手令到自己團輸波,我諗真係要自我檢討,唔應怪責罵你個團員,下次做好d就得,咁樣個團先會愈來愈強...

拿CSO異型模式為例,玩家與玩家之間要有概念、溝通才能突破重重關卡

[H]kasonsky 發表於 1-3-2010 20:22

我諗軍團更加需要概念同埋溝通...

評分

參與人數 2樂點 +25 收起 理由
ctm22000 + 20

查看全部評分

回復

我覺得gm冇咩點做野囉!,因為佢話起9月1日封殺外掛,但你覺得有做野咩,我開頭真係好天真,2維佢會封,但我一入到一般場,外掛滿場都係,佢係禁起空口講白話,係,gm係有做過野,但係你認為殺一警百會有用咩.我覺得gm只係封鎖d ac ,仲要封埋冇用外掛果d玩家,佢封左果d遊戲漏洞先啦,你封左,咪冇人用到外掛囉

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由

查看全部評分

回復

頭像被屏蔽
回復